LÜMEN NEDİR ?

LÜMEN NEDİR ?



Bir LED’ in çektiği akım, yaydığı ışığın ( Lümen ) miktarını belirler. Bir kaynaktan birim zamanda çıkan Işık miktarına yada ışık gücüne ışık akısı denir. Işık akısı, bir aydınlatma elemanının her yönde yaydığı toplam ışık miktarını yani ışık gücünü ifade eder. Ampulün veya ışık yayan bir cismin parlaklığı ise lümen cinsinden ölçülür. Işık şiddeti 1 cd olan noktasal bir kaynaktan 1m uzaklıktaki ve ışınlara dik 1m2 ’lik yüzeye gelen ışık akısı “Lümen” olarak tanımlanmaktadır , Lümen (lm) ile gösterilir. Akım miliamper (mA) veya amper (A) cinsinden ölçülür. Yüksek güçlü LED 'ler 350mA'dan 3000mA'ya kadar akım alabilir. LED 'ler mevcut derecelendirmelerine göre değişiklik gösterir, bu nedenle bir LED ve sürücü seçerken bu özellikleri bilmeliyiz.

LED 'lerin diğer tüm ışık kaynakları arasında en iyi etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Etkinlik, bir ışık kaynağının görünür ışığı ne kadar iyi ürettiğinin ölçüsüdür ve Watt başına Lümen olarak da tanımlanır.              1Lümen = 0.00146 W olarak hesaplanmalıdır. Başka bir deyişle, watt gücümüz için ne kadar ışık alıyoruz. Bunu bulmak için önce kullanımdaki LED 'in watt değerini bulun. Watt'ı hesaplamak için İleri Gerilimi (akımın normal iletim yönünde akmaya başladığı gerilim) Amper cinsinden sürücü akımıyla çarpmanız gerekir ( Hesaplamanın amper cinsinden olması gerekmektedir.)

      Bir ışık kaynağının Lümen değerini ölçmek için özel ekipmanlara ihtiyaç duyulur. İntegrating sphere ENTEGRE KÜRE Işık akısının ölçümü için veya bir dizi sensör gereklidir. Lümen değeri üretici tarafından ölçülmekte ve ürün üzerinde belirtilmektedir.

     Entegre küre, ışık akısı ölçümü için en güvenilir ve en uygun ölçüm yöntemidir. Integrating sphere (entegre küre), Ulbricht küresi olarak da bilinir. Işık kaynağının ışık akısı (Lümen), etkinlik faktörü (Lümen / Watt) parametrelerinin ölçülmesine olanak tanır.

Işık kaynağı, ölçümü yapılacak olan lamba, ampul ya da aydınlatma elemanı kürenin içerisine yerleştirilir. Bilgisayar yardımıyla ölçüm yapılır ve sonuç raporu alınır.  Alınan bu raporda aydınlatma yapılan elemanın ışık akısı (lm), etkinlik faktörü (lm/W), renk sıcaklığı (CCT), renksel geriverim indeksi (Ra), güç değeri (W), renk kordinatları (x, y, u, v, u’, v’) ve dalga boyu (nm) yer alır.

     (Goniophotometer) Gonyofotmetre, Bu cihazla LED’li armatürlerin toplam ışık akısı, renk karakteristikleri, renk koordinatları, ışık şiddeti dağılımları ve daha bir çok parametre ölçülebilir. Bütünleştirme küresi ile yapılan ölçümlerde iki farklı geometri kullanılır. Bu geometrilerden (4π geometrisi) biri, her yönde ışık yayabilen LED’li ışık kaynakları için kullanılırken , diğer yöntem ise (2π geometrisi) sadece ileri yönde ışık yayabilen ışık kaynaklarını ölçmek için kullanılır .Ölçümü yapılması istenen LED’li elemanın, toplam ışık akısı ve renk özellikleri bilinen halojen bir lamba ile karşılaştırılır. Bu lambaya “yardımcı lamba” denir. Yardımcı lamba,ışık kaynağı genellikle halojen lamba olarak seçilir, (CRI = 99,9). halojen lamba ise gün ışığına en yakın olmasından dolayı seçilmektedir...

     Bütünleştirme Küresi İle Ölçülen Önemli Parametreler şunlardır.

   Işık Akısı:

Bir kaynaktan birim zamanda çıkan ısık miktarına ısık akısı denir. Işık şiddeti 1 cd olan noktasal bir kaynaktan 1m uzaklıktaki ve ışınlara dik 1m2 ’lik yüzeye gelen ışık akısı “LÜMEN” olarak tanımlanır ve “lm” olarak gösterilmektedir.


    Renk Sıcaklığı:

Belli bir sıcaklıktaki siyah cismin ışıma rengi ile aynı renk koordinatlarına sahip ışık kaynağının sıcaklığına “Renk Sıcaklığı” (CCT) denir. Renk sıcaklığı, LED’li ışık kaynağı ile siyah cismin aynı renkteymiş gibi algılanmasıdır.

Fotometrik ölçümlerde ölçülen ilişkili renk sıcaklığı (CCT), CIE (International Commission On Illumination) tarafından, sıcaklıkların ideal dağılımlara yakınlığını Kelvin cinsinden ifade edilmesini önerilir.








En Son Haberler

WhatsApp